Автокаско – Цени на Каско

Застраховка Автокаско Актуални Цени

Пътуване със „Зелена карта”

Posted on | November 12, 2012 | No Comments

„Зелена карта” застрахова отговорността, която носите като шофьор при пътно произшествие в чужбина. Сертификат Зелена карта се заплаща допълнително към застраховката „Гражданска отговорност” и има същите функции, но извън граница. Някои застрахователни компании я предлагат като бонус за кратки периоди през годината при сключване на „Гражданска отговорност”.
Когато пътуваме в рамките на ЕС, „Зелена карта” не е нужна, при условие, че има валидна „Гражданска отговорност”. Не е задължително да се издава също и за пътуване в Андора, Швейцария и Хърватска, а от тази година и в Сърбия, Норвегия и Исландия. Сертификатът се изисква за държавите, които не са част от Европейското икономическо пространство (ЕИП) – Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Русия, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Тунис, Турция, Украйна.
При проверка може българската полица да не бъде разчетена, затова е по-добре да имаме сертификата.
Когато водачите са в страна, която не е член на международното споразумение „Зелена карта”, трябва да се снабдят на граничния пункт с валидна за тази държава застраховка „Гражданска отговорност”.
В системата на „Зелена карта” влизат 45 страни. Ръководи се от Съюз на бюрата. Договорените правила между тези държави улесняват гражданите, ако пострадат в ПТП на някоя от тези територии. Потърпевшите предявяват претенциите си към виновния шофьор на МПС за произшествие в чужбина, но от своята държава. Те се насочват към представител на застрахователя на нарушителя в страната си след завръщането си в нея. Той обработва, задвижва и изплаща обезщетение по определени критерии от името на чуждата застрахователна компания в държавата по местоживеене на ощетения в срок от три месеца. В случай, че не получи такова, гражданинът може да претендира за обезщетение пред Компенсационен орган. Такъв има във всяка държава от ЕИП, Андора, Швейцария и Хърватска, в съответствие с Четвъртата директива за автомобилно застраховане.
Европейските изисквания сочат, че поне 90% от колите трябва да имат “Гражданска отговорност”. Сега този процент е 70 и това може да се отрази на пътуването на българите в чужбина. Заради големия брой неизрядни шофьори без задължителната застраховка “Гражданска отговорност” може да бъдем изключени от международната система “Зелена карта”. Ако това стане, българите ще плащат много по-скъпи сертификати изобщо за пътуване извън страната.

Comments

Leave a Reply

АвтоКаско Калкулатор

Вид МПС*
Предназначение*
Собственик*
Регистрация*
Населено място*
Стойност на автомобила*
Година на производство*
В коя компания е текущата Ви гражданска отговорноост?*
Имате ли валидно автокаксо?*

Търсене