Автокаско – Цени на Каско

Застраховка Автокаско Актуални Цени

Какво гарантира застраховката “Гражданска отговорност”

Posted on | November 12, 2012 | No Comments

Това е застраховката с най-големи лимити в България. Те могат да стигнат 2 млн. лв. за пострадало лице в катастрофа с автомобил. “Гражданска отговорност” е задължителна за всеки притежател или ползвател на МПС в повечето страни, и това е напълно основателно. Застраховката защитава интереса на лица, жертви на автопроизшествия. От друга страна тя застрахова нарушителя за имуществени претенции към него.
Как се застрахова отговорността? Ако при катастрофа, причинена по Ваша вина, нараните човек или нечие имуществото, неговите щети се покриват от Вашия застраховател по “Гражданска отговорност”. Но разходите за ремонт на автомобила на нарушителя в ПТП не са обект на „Гражданска отговорност”, а на собствена застраховка „Автокаско”. В случай че пострадате при пътно произшествие, като пешеходец или шофьор, застрахователят по “Гражданска отговорност” на извършителя компенсира загубите, лечението, повредите и т.н. Проблем се получава, когато нарушителят няма “Гражданска отговорност”. Без значение, че Вие сте си направили такава, не получавате никаква компенсация от него за щетите и евентуалните разходи за ремонт на автомобила. Именно затова тя е задължителна за водачите на МПС и липсата и подлежи на глоба. Според европейските изисквания поне 90% от водачите трябва да се застраховат, но у нас до този момент те са около 70%. Глобата за неизрядните водачи варира от 400 лв. за лични автомобили до няколко хиляди лева за фирмените. Тази застраховката е в услуга на общия интерес. В непредвидени обстоятелства на пътя не можем да знаем дали ще се окажем в ролята на извършител, или потърпевш в пътно-транспортно произшествие. Не на последно място тя гарантира правото на компенсация на ощетения, като го предпазва от пряк контакт с нарушителя.
Данните от всички полици се вкарват в единна система на застрахователите, МВР и Гаранционния фонд. Достъпът до тази система дава възможност нередовните шофьори да бъдат глобявани на място от полицая. Регистърът съдържа и информация за извършени пътно-транспортни произшествия на водача. Скоро се очаква въвеждане на системата „бонус-малус”, според която водачите без произшествия плащат по-малко за “Гражданска отговорност” и “Автокаско”.
Как да намерим най-изгодна Гражданска отговорност? Високата цена не винаги се дължи на обективни причини. При продажба на кола или вземане на лизинг „Гражданска отговорност” и „Автокаско” се начисляват автоматично от точно определен застраховател, без възможност за избор на клиента. Така на пазара има голям диапазон на цените. Обикновено най-евтино излиза сключването на застраховка онлайн. Много по-бързо се сравняват цените при еднакви условия в сайта. Полицата се плаща при получаване от куриера, без транспорта.
„Гражданска отговорност”, направена в България, е в сила за всички страни от ЕС. Застраховката е валидна освен за държавите от Европейското икономическо пространство (ЕИП), също за Андора, Швейцария, Хърватска, Норвегия, Исландия и Сърбия. Пътуването в останалите държави изисква застраховка “Зелена карта”

Comments

Leave a Reply

АвтоКаско Калкулатор

Вид МПС*
Предназначение*
Собственик*
Регистрация*
Населено място*
Стойност на автомобила*
Година на производство*
В коя компания е текущата Ви гражданска отговорноост?*
Имате ли валидно автокаксо?*

Търсене